Edifice

Residential development for Tata Housing - Serein

This residential premise by Tata Housing is intended for the upwardly mobile global citizen who lives in Thane and would like to have a good quality of life. Better life than rest of the neighbourhoods in the vicinity. Our approach to the brief was not simply a ‘density fixation- but instead an agglomeration of 600 homes for 3000 people’ to live in the 5 acres of land and make it their own great neighbourhood. They will want vibrancy, greenery, comfort, safety and a place to live & play.

The resultant master plan is a peripheral isolated tower typology with an elevated green space at the center connecting all the towers at base to act as the fulcrum of the neighbourhood, dotted with a multiplicity of amenities and landscape courts, an interactive platform for social engagement. It is envisaged as an active urban park for the 3000 populace. This is a complete pedestrian zone with absolute no vehicular movement. The club house facilities open towards this central space. The elevated urban park gradually steps down to connect the grade towards the main approach of the site creating a strong vista that offers a gentle welcome gesture by partially revealing the urban park to the visitor.

 The peripheral towers look beyond towards the neighbouring hill, an open reserve space and a thick green cover in the visual range defining the view corridors. The climatological aspects of daylight penetration, orientation and wind articulation have been adhered to in order to maximize thermal comfort for the occupants.

 A series of multiple height terraces grow on the building facade in a staggered geometric pattern. Some of these terraces are private decks to the dwelling units and some of them act as common social terraces within a tower. The notion of the urban park gets extended into these elevated social terraces intensifying the idea of a vertical neighbourhood. They are formed by the strategic vertical stacking of atypical dwelling typologies within the building envelope. These terraces appear as a large staggered incision pattern in the building facade, treated with vertical green walls, reminiscent to the idea of a porous and living facade.

The landscape design is intended to reveal a series of multi-scalar courts, shaded vehicular and pedestrian routes in the master plan. Transitional pattern behaviour of the landscape aesthetic from a mandated and regulated central urban park to a natural and virgin edge towards the site periphery allows for achieving varied micro-climatic zones within the development.