Edifice

Residential development for Godrej - Avenues

The site for this project is located at Yelahanka, an urban fringe zone of Bangalore city with close proximity to the airport. The client’s brief suggested a product mix of 1, 2 and 3 bed homes intended for mid-range economic section of people. The aviation height control limited the vertical growth of the development, while the setbacks from water channel and other mandatory reservations (Common amenity and open park reservations) restricted the overall buildable zone to 50% of the available site area. This extrapolates a high density built form as well as the availability of a variety of open spaces within the site premise.

The built form predominantly follows the site geometry and the master plan carefully integrates the open spaces (Open park, water channel edges, common amenity reservations) with the built form. The resultant master plan is a platform to counterbalance the dense mass with interspersed open spaces. The open space and built mass configuration dilutes the notion of dense mass and provides an overall sense of open-ness to the development.
 
The club house is centrally placed, with direct accessibility from the main access road. It opens to a central green space, with easy pedestrian accessibility from all residential blocks. The internal vehicular circulation is so planned that the water edge open space is kept as vehicle free zone, to encourage pedestrian movement.
 
There are ten building blocks, with 15 habitable floors in total. The ground floor of each block houses entrance lobby and residential units. The base of the towers at eye level is articulated by protruding boxes around the window openings and creates a pattern in the overall street  (at eye level) elevation , extending to the 2 nd floor covering up the lobby to be the focal point of the pattern for enhanced legibility.
 
The circulation core and unit configuration in every tower is so planned that while getting proliferated in the master plan a full building height vertical void gets created at regular intervals. Corner balconies appear along the void lines defines this negative space.
 
The simple building façade takes a twist with the inclusion of shifting balconies in alternate floors vertically creating a staggered pattern. The staggered balconies also corroborate the idea of a “façade as an instrument for social interaction”, where the inhabitants get controlled visual connectivity to the neighbouring balcony, encouraging social interaction.